Pir Hz. Malayca’da

Pir Hz. Malayca’da

 

 

Malayca (Malayca : بهاس ملايو/Bahasa Melayu) Malezya, Brunei ve Singapur’un resmî dilidir. Tayland, Filipinler, Endonezya gibi ülkelerde yaşayan Malezyalılar tarafından da konuşulmaktadır. Doğu Timor’da geçerli bir dildir. 20-30 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir.

******

TAREKAT KHALWATIYYAH USSAKI

Sayyid Hasan Husameddin pengasas cawangan Ussaki Tarekat Khalwatiyya merupakan mistisisme Islam, juga dikenali sebagai Tasawwuf.

Terjemahan nama harfiahnya, Husameddin bermaksud pedang tajam agama. Beliau dilahirkan pada 880 Hijrah (1473 TM) di Bukhara, Uzbekistan. Sebagai anak saudagar dinamakan Hajji Tebaruk, keturunan keluarganya meliputi Imam Hassan, Khalifah Ali, dan akhirnya kepada Nabi Muhammad.
Beliau telah membina asas pengetahuan Islam dan pendidikan mistik di bawah pengawasan bapanya. Kemudian, dia maju sendiri untuk menjadi yang mulia, bermaklumat, orang matang melalui guru spiritual yang dibenarkan, dipanggil Amir Ahmed Semerkandi, dan memutuskan untuk tinggal bersama beliau untuk maju dalam laluan rohani.

Disebabkan ketabahan dan kesetiaan dalam jalan ini, gurunya telah melantik khilafe (perwakilan rasmi) Tarekat Nurbakhshiyya dan Kubrawiyya mistisisme Islam. Kematian bapanya  memainkan peranan yang penting dalam hidupnya, dan dengan bantuan impiannya, beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan perniagaan keluarga kepada adiknya, yang berada di bandar timur Erzincan di Turki.
Selepas kematian guru Amir Ahmed Semerkandi, beliau secara rasmi mengambil bertugas mengajar ilmu Islam dan laluan Kubrawiyya dan Nurbakhshiyya

Pada masa ini, beliau memberitahu Murad, putera Empayar Uthmaniyyah berita baik mengenai mahkota di masa hadapan. Selepas menjadi Sultan, Murad, kini dikenali sebagai Murad III, memeanggil dan menjemput  penuh hormati Pir ke Istanbul selepas menjadi Sultan.

Beliau menerima jemputan itu dan meneruskan ajarannya yang suci di bandar Istanbul. Sebelum dia menjadi seorang guru yang disempurnakan dalamTassawuf, dia bertemu dengan Ibrahim Ummi-Sinan pengasas Tarekat Sinani.

Daripada dia menerima  khilafet pada Tarekat  Sinani, di mana selepas Hasan Husameddin Ussaki mpengasas khlawatiyyah Ussaki itu. Walaupun dia tidak gembira dengan perhatian daripada orang ramai, dengan dorongan Sultan Murad III, Beliau akhirnya menubuhkan pusat rasmi darwis beliau di Kasimpasa, Istanbul.

Beliau meninggal dunia di Konya pada usia 121 semasa perjalanan pulang dari haji terakhir beliau ke Mekah pada 1001H (1593 TM). Beliau  dikebumikan di Pusat Ussaki, di Kasimpasa.

Dicatat oleh Wan Adeli di 5:47 PG

Diposting oleh Ekky Rabani di 06.22 Tidak ada komentar:

http://pesantrenalmufarridun.blogspot.com.tr

 

Yorum yapın

You must be logged in to post a comment.